V meste odštartovali sériu kultúrno-spoločenských podujatí

22.09.2008 Snina

Snina 22. septembra (TASR) - Manifestáciou mieru odštartovali dnes predpoludním oslavy mesta Snina, ktoré si v tomto roku pripomína 665. výročie prvej písomnej zmienky a 15. výročie Galérie Andreja Smoláka.
\"Keďže je 21. september vyhlásený Organizáciou Spojených národov za Svetový deň bez zbraní, pripojili sme sa k tejto výzve a vyzývame všetkých Sninčanov a ľudí z okolitého regiónu na manifestáciu mieru a priateľstva medzi národmi pod heslom Chceme, aby bol svet bez zbraní, \" uviedol dnes pre TASR primátor Sniny Štefan Milovčík. Dodal, že pri tejto príležitosti inštalovali na tamojšom námestí Centrum plastiku rakúskeho umelca Odina Mohammeda Rosenzweiga s názvom Plačúca zemeguľa. \"Autor ňou upozorňuje na ohniská nepokojov a vojnových konfliktov na svete, \" povedal akademický maliar Andrej Smolák. Dodal, že z konštrukcie plastiky s priemerom tri metre dômyselným technickým riešením vystrekuje zo srdca uloženého vo vnútri zemegule červená tekutina do jednotlivých ohnísk nepokojov vo svete.
Smolák zároveň predstavil ďalší zaujímavý projekt maľovaný svet, ktorý rozbieha jeho galéria. Jeho výsledkom by malo byť 40.000 obrazov. Do projektu by sa mali zapojiť všetky slovenské mestá a obce.
Súčasťou osláv mesta bude množstvo ďalších kultúrno-spoločenských akcií, ktoré vyvrcholia 10. októbra.
 

Vyberte región